torsdag, november 22, 2007

Julebord på Fremad

Lørdag var det tid for det tradisjonelle julebordet på Øvre Fremad. Det er aller første gang vi har arrangert julebord, men siden det tross alt er mye kjekkere å spise, drikke og fortelle skrøner på Fremad enn på et eller annet jobbevenement så har vi alle intensjoner om at det i alle fall skal bli en tradisjon.

Stakkarene på Nedre skal feire julen i Malaisien (og alle vet jo at det ikke akkurat kryr av tørket og saltet fårekjøtt på de kanter, for ikke å snakke om den prekære mangelen på kålrabi som de stadig vederkveges ved), så da var det egentlig bare rett og rimelig at pinnekjøtt måtte stå på menyen på julebordet.

For de som er enormt imponerte over de som klarer å trylle frem pinnekjøtt på julaften år etter år: ikke vær imponert.
Det er en latterlig enkel affære som ikke engang krever særlig timing. Det eneste som kreves er at man begynner i tide – noe som vil ca 24 timer før kjøttet skal på bordet.
Det er flere ingredienser i pannekaker, og mye mer arbeid også.

Pinnekjøtt på Fremads tradisjonelle og ydterst juleaktige vis.

Det som gjør forskjellen på en så enkel rett som pinnekjøtt, er naturlig nok råvarene. Dårlig utgangspunkt = sørgelig middag. Så enkelt.
Gå til Idsøe, Gabbas eller Helgø eller noen av de utmerkede kollegaene deres, og kjøp pinnekjøttet der. Det koster kanskje bittelitt mer, men det er jo tross alt julebord bare et par ganger i året.

Eller enda bedre, gjør som oss: kjøp fenabog i stedet (forbeinet), ca 0,5 kg per person. Mer kjøtt, mindre fett. Vi foretrekker røykt kjøtt her i huset, men det som bare er saltet er utmerket det også. Det viktigste er at det er skikkelig laget, og det er man egentlig bare sikker på når det kommer fra en slakter med litt følelser for faget sitt.

Altså – julebord til 6 voksne og relativt storspiste personer krever da ca 3 kilo fenabog. Fyll opp en stor gryte med kaldt vann ca 1 døgn før den store middagen, sleng kjøttet i gryta og la det godgjøre seg frem til ca 3-4 timer før middagsservering. Bytt gjerne vann en gang eller to underveis.

Legg bjørkepinner (uten bark) i et nennsomt og vakkert gitter i bunnen av en stor gryte (eller sleng oppi en metallrist eller et eller annet som kjøttet kan hvile på, nå sist brukte jeg et lite lag med pepperkakeformer), fyll vann opp til kanten av pinnene/risten/formene og legg kjøttet lagvis på kryss og tvers oppå. Så setter du på varmen, legger på lokket, lar det koke opp og skrur ned varmen igjen.

Nå skal det bare stå og dampe fredelig for seg selv i ca 3 timer, pass på at det ikke koker tørt (det kan godt hende at det holder med 2 timer, men jeg har aldri hørt noen klage på overdampet pinnekjøtt så vi gir det nå 3 vi da…).

Når det er ca førti minutter til middag koker du en hel haug med flotte fjellmandelpoteter, og ca 2-3 kilo kålrabi. Sett på ovnen, og gjør klar et par steikebrett med aluminiumsfolie på.
Når kålrabien er mør moser du den sammen med 2-3 dl fløte (eller sjy, eller en blanding) og litt salt og pepper. Hvis du liker smør så er det bare å kleise i en klatt av det også, er det julebord, så er det søren meg julebord. Hold stappen varm mens du gjør klar for siste finish.

Fordel kjøttet på steikebrettene, kjøttet skal grilles litt og det nytter ikke å stable i høyden. Sett brettet høyt i ovnen og sett på grillen. La det stå i ca 5 minutter.
Hell vannet av potetene, be assistentene åpne flasker og skjenke i glass (send noen ned i frysboksen for å hente akevitten) og be gjestene til bords. Hell sjyet (det som er igjen i gryta) over i et sausenebb (eller en tekopp som er sausenebbsurrogatet på Øvre Fremad), legg kjøttet på et passende serveringsfat, potetene i en skål og stappen likeså, og sett alt på bordet.
God jul alle sammen!

La ladning nr 2 med kjøtt stå på benken og vente mens dere fortærer første runde. Dere har tid til å vente på at det skal få fem minutter under grillen. Så får man plass til mer juleøl og akevitt (eller Clausthaler og vann hvis man har havna i uløkka)…og tid til å skåle.

Ingen kommentarer: