mandag, august 14, 2006

Hvorfor og hvordan bake brød.

Brød er årsaken til at vi stort sett må handle hver eneste dag. Før Jenny ble født var det heller sjelden at dette var selve shoppingtriggeren, men mye er blitt annerledes i verden de siste par årene.

For det første spiser Jenny tildels imponerende mengder "sjiva" - 1 eller 2 til frokost, 4 i matpakken, 1 før middag og minst 1 til kvelds - og i tillegg spiser både Per Egil og jeg frokost (der går det 2-3 skiver til) og enkelte dager kvelds (2-4 skiver til).

Det skulle altså bli Jenny: 7-9, Per Egil: 2-4, Kristine 1-3

Det er med andre ord lett å se hvem som kommer til å bli sendt i butikken etter brød om et par år. Hun eter oss ut av huset.

Uansett - poenget er at denne brødhandlingen er ganske irriterende, spesielt fordi brødene i nærbutikkene ikke akkurat er magiske. Jeg har derfor gjenopptatt vår tidligere så gode vane med å bake brød. Fordelene med det er mange, og jeg nevner i fleng:

1. det er godt
2. vi slipper å handle så ofte
3. det er ganske trivelig
4. det er sunt (det kommer jo an på hva man har i, naturligvis)
5. det lukter godt i huset
6. det er lov å eksperimentere litt, og spise nøtter mens man baker
7. hjemmebakte brød holder seg mye bedre enn kjøpebrød
8. vi har/kunne hatt brød i fryseren (men vi spiser dem før de kommer i fryseren, det minner meg på at vi må kjøpe en form til)
9. naboen blir imponert
10. det er egentlig ikke noe arbeid i det hele tatt, men gir mangemange poeng på husmorskalaen

Effektiv arbeidstid med denne oppskriften er ca 15 - 20 minutter, tidsforbruk (tiden fra man starter til man kan skjære første skive og smøre på masse smør som smelter før du får satt skiven til munnen mmm...) er ca 3 timer.

111's berømte focaccia krever til sammenligning omtrent samme tidsforbruk, men uendelig mye mer arbeidstid. Grissini er faktisk ganske nøyaktig 1/1... sukk, ikke rart det blir sjelden vi gidder det.

Farmors beste hverdagsbrød (med rom for slump og eksperimenter)

Denne oppskriften er nok til to passe store brød. Den er veldig løs og litt vanskelig (grisete) å jobbe med, men det er bare bra. Det skal være sånn. Hvis du er skikkelig motstander av vanskelige og løse deiger, så har du i mindre væske rett og slett. Men det er feil, altså.

Når man skal bake gjør man livet enklest hvis man bruker vekt. Hvis du ikke har en skikkelig kjøkkenvekt så er det på tide å ønske seg/kjøpe seg en. Ingen skikkelig baker driver og tuller med desilitermål (i alle fall ikke hvis man har vekt...).

Sett bakebollen (hvis du har en kjøkkenmaskin så bruker du bollen som hører til, og lar denne gjøre eltejobben) på vekten og nullstill den.

Ha i ca 600 gram siktet hvetemel (mer hvis du vil ha et finere brød og mindre hvis du vil ha et grovere brød. Du bør uansett holde deg til minst 60% fint mel hvis du vil ha litt høye og luftige brød... du finner ut av det etter hvert.) Ha i 100 - 200 gram grov sammalt hvete eller spelt, 100 gram fin sammalt hvete/spelt, 100 - 150 gram havregryn og diverse helkorn og frø (solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø, hvete...) til du har ca 1100 gram mel i bollen.
Ha i en pose tørrgjær, 1-2 ss sukker og 2 ts salt. Bland godt.

Ha i 3 ss olivenolje og ca 800 gram (8 dl) lunkent vann. Elt i vei (kjøkkenmaskin eller for hånd - fem minutter er sikkert nok).

Dekk bollen med et klede, og la deigen heve i ca 45 minutter.

Vi har et vintage tuppervare bakeunderlag som jeg har fått av min mor. Det er en fantastisk ting - det letter oppryddingen radikalt, og vi slipper leie skrapespor i kjøkkenbenken etter "irritert mamma med brødkniv"- taktikken.

Smør to former med olivenolje eller finn frem et brett som du dekker med bakepapir.

Hell deigen ut på bordet/benken/tuppervaren (som med hell kan være dekket med et tynt lag semulegryn eller fint hvetemel). Bak ut to brød så godt du kan, og ha dem i formene eller på brettet. Det betyr ikke noe særlig hvordan de ser ut, men du bør prøve å la dem være sånn cirka like store slik at de blir ferdige samtidig.

Legg kledet over brødene og sett dem til heving igjen (ca 45 minutter). Sett ovnen på 225 grader (eller 200 hvis du er litt glemsom).

Sett brødene i ovnen, reduser varmen til 200 grader og stek i ca 1 time.

Ser du? Arbeidet koker ned til nesten ingenting:

1. måle opp vått og tørt
2. elte det sammen
- 45 minutter pause -
3. smøre former og forme to brød
- 45 minutters pause -
4. sette brødene i ovnen
- 1 times pause -
5. spise ferskt brød

Ingen kommentarer: